Το πρώτο συντριβάνι της Αθήνας

Η Αθήνα ήθελε πάντα να αναδείξει τον ευρωπαϊκό της πρόσωπο. Στα λιγοστά χρόνια της ως πρωτεύουσας νεοκλασικά κτίρια, μεγάλοι δρόμοι και διάφορα έργα καλλωπισμού δίναν στον επισκέπτη της την όψη της σύγχρονης πόλη.
Το πρώτο συντριβάνι της Αθήνα, παρότι πλέον δεν είναι το μοναδικό, έχει έναν συμβολικό χαρακτήρα για την πόλη. Παραμένει, μαζί με το συγκρότημα του Ζαππείου, το τελευταίο δείγμα belle époque στον δημόσιο χώρο της Αθήνα. Αλλά και την αρχή της σύγχρονης υδροδότησης της πόλης.
Από την αρχαιότητα η Αττική είχε σημαντικά προβλήματα με τα υδάτινα αποθέματά της. Η λύση δίνεται στις αρχές της δεκαετίας του `30, όταν ολοκληρώθηκαν τα έργα της τεχνικής λίμνης του Μαραθώνα. Για πρώτη φορά διοχετεύτηκε στην Αθήνα άφθονο και καθαρό νερό. Το έργο κατασκευής του φράγματος και την εκμετάλλευση του δικτύου ύδρευσης είχε αναλάβει η αμερικανική κατασκευαστική εταιρεία ULEN, είχε αναλάβει το έργο.
Για να πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της υδροδότησης της Αθήνας, η ULEN κατασκευάζει και δωρίζει στο ελληνικό δημόσιο έναν ηλεκτρικό πίδακα. Το συντριβάνι τοποθετήθηκε σε ειδικό χώρο που είχε διαμορφωθεί στους κήπους του Ζαππείου. Η αρχή της υδροδότησης έγινε τον Ιούλιο του 1931. Όταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος μετακίνησε τη βαλβίδα του πίδακα και αμέσως άρχισε να αναβλύζει νερό σε ύψος έξι μέτρων.
Η ημέρα εκείνη θεωρήθηκε ως η πρώτη περάτωση του μεγαλύτερου μέρους των έργων ύδρευσης της πρωτεύουσας. Για αυτόν τον λόγο μετά τα εγκαίνια του έργου υπεγράφη το πρωτόκολλο παράδοσης – παραλαβής μεταξύ της κατασκευάστριας εταιρείας και του Ελληνικού Δημοσίου.
Το «αναβρυτήριο», όπως αποκαλούνταν εκείνα τα χρόνια, είναι κυκλικού σχήματος κατασκευασμένο από μπετόν αρμέ με ένα κεντρικό μηχανισμό εκτόξευσης του νερού και άλλους μικρότερους γύρω του. Περιμετρικά του ο χώρος είχε φυτευτεί και είχε διαμορφωθεί ο χώρος, χωρίς να έχει αλλάξει ιδιαίτερα από τότε, προκειμένου να τοποθετηθεί η εξέδρα των επισήμων. Το εντυπωσιακό ωστόσο παραμένει ακόμα και σήμερα ο νυχτερινός φωτισμός του σιντριβανιού.
Μετά την παράδοση του έργου η ULEN τοποθέτησε πάνω στο συντριβάνι την επιγραφή «Ο πίδαξ ούτος εδωρήθη υπό Henry C. Ulen τω Ελληνικώ Εθνει εις αναμνησιν της μετ’ αυτού συνεργασίας…».
Το συντριβάνι κοσμεί σήμερα τον μεγάλο χώρο του πάρκου μπροστά από το Ζάππειο Μέγαρο. Το συντριβάνι αποτελούσε διαχρονικά τόπος συνάντησης και αναφοράς για τους Αθηναίους. Τα πρώτα χρόνια υπήρχε και ένα μικρό καφενείο δίπλα του.
Η πολυτέλεια του συνεχώς τρεχούμενου νερού του σιντριβανιού, έδινε στην πρωτεύουσα τον αέρα της ευρωπαϊκής ανόδου. 

* Διαβάστε περισσότερα στο βιβλίο του
Αναστάσιου Παππά «Ο ιστορικός Ιλισσός», Έκδοση Πολιτισμικού Οργανισμού Δήμου Αθηναίων
Advertisements

Σχόλια

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s