Οι φοίνικες της Αμαλίας

Mε την δημιουργία των Ανακτόρων, η βασίλισσα Αμαλία θέλησε να φτιάξει έναν μεγάλο κήπο για την Αυλή. Αρχιγεωπόνος αναλαμβάνει ο Βαυαρός Φρειδερίκος Σμιθ μαζί με πολλούς Έλληνες που συνδράμουν στην κατασκευή του. Με προσωπική επιμέλεια της Αμαλίας οργανώνεται τότε «σταυροφορία» προκειμένου να συγκεντρωθούν φυτά από όλη την Ελλάδα αλλά και διάφορες ευρωπαϊκές ποικιλίες. Γερμανικά κράτη προσφέρουν διάφορα φυτά για την ενίσχυση του κήπου. Μερικά από αυτά εισάγονταν για πρώτη φορά στο μεσογειακό περιβάλλον της χώρας.
Κλασικό παράδειγμα οι φοίνικες που τοποθετήθηκαν στην είσοδο του Κήπου. Οι διηγήσεις λένε πως έφθασαν με καράβι από την Αίγυπτο και αποτελούν ποικιλία που ευδοκιμούσε τότε και στην Ιο. Ωστόσο, τα στοιχεία καταγραφής του Κήπου αναφέρουν πως η ποικιλία φοινικοειδών Washingtonia filifera αγοράστηκαν από την Γένοβα της Ιταλίας και ήταν φυτά που ευδοκιμούσαν ιδιαίτερα στην Αμερική (όπου οφείλουν και το όνομά τους).
Η μεταφορά κράτησε τέσσερις μήνες και έγινε με ειδικά πλοία. Με την συνολική δαπάνη για το νεοελληνικό κράτος που έκανε τότε τα πρώτα του βήματα να αγγίζει τις 600.000 δραχμές.
Μετά την είσοδό τους στον Βασιλικό Κήπο, οι φοίνικες άρχισαν να γίνονται γνωστοί κοσμώντας δημόσια σημεία των πόλεων όλης της Ελλάδας. Οι μικρές απαιτήσεις τους σε νερό και και το μεγάλο ύψος τους έκαναν εντυπωσιακά στοιχεία αστικού πρασίνου. Αυτά συνέβαιναν μέχρι το 2004. Όταν μια  μεγάλη ποσότητα φοινίκων που φυτεύτηκε σε ολυμπιακές εγκαταστάσεις εισήχθη μαζί με ένα βλαβερό έντομο. Η ύπαρξή του έγινε γνώστη μετά από καιρό βλέποντας πολλά είδη φοινικοειδών να καταστρέφονται ολοκληρωτικά. Οι γεωπώνοι προσπαθούσαν σωτήριες επεμβάσεις, αλλά το έντομο κινούνταν από φοίνικα σε φοίνικα και κατέστρεφε τον έναν μετά τον άλλον. Οι φοίνικες άρχισαν να γίνονται «απαγορευμένο είδος» αθηναϊκής χλωρίδας, αφού κόβονταν σωρηδόν. Ευτυχώς, οι φοίνικες της Αμαλίας στέκουν ακόμα ψηλοί και αγέρωχοι να χαιρετούν τους επισκέπτες του Εθνικού Κήπου.
Advertisements

Σχόλια

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s