«Κάποιο άγαλμα που μ’ είδε…»

Οι περισσότεροι το προσπερνούν καθημερινά αδιάφορα. Αλλά και εκείνοι που θέλουν να ρίξουν μια πιο εκτενή ματιά δυσκολεύονται από τα δεκάδες περιστέρια που το κατακλύζουν. Το εμβληματικό άγαλμα ωστόσο παραμένει εκεί, στο κέντρο της  Πλατείας Βικτωρίας (ή επισήμως Κυριακού).
Το γλυπτό απεικονίζει την μυθική ιστορία του Θησέα που ζώσει την Ιπποδάμεια από τον κένταυρο Ευρυτίωνα. Ο κένταυρος κρατάει στο δεξί του χέρι μια πέτρα, με την οποία ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει τον Θησέα. Με το αριστερό χέρι κρατάει γερά την Ιπποδάμεια. Ο Θησέας, γυρισμένος πλάτη στον θεατή, κρατάει με το ένα χέρι το κεφάλι και με το άλλο το πόδι του Κενταύρου, προσπαθώντας να ελευθερώσει την Ιπποδάμεια.
Το άγαλμα κατασκευάστηκε το 1906 στην Γερμανία από τον J. Pfuhl. Αρκετοί αναφέρουν ότι αρχικά βρίσκονταν σε κεντρική πλατεία του Μονάχου και στη συνέχεια δωρήθηκε στο Δήμο Αθηναίων.
Το πρώτο σημείο τοποθέτησης του αγάλματος ήταν στην Πλατεία. Από το 1938 βρίσκεται στο κέντρο της Πλατείας Βικτωρίας. Θεωρείται δε, από τα σπάνια γλυπτικά έργα γιατί δεν υπάρχει άλλο αντίστοιχου μεγέθους κατασκευασμένο με την μέθοδο του γαλβανισμένου μπρούτζου.
Το γλυπτό ήταν στα μέσα του ’60 η πηγή έμπνευσης για τους λυρικούς στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου στο τραγούδι «Το Άγαλμα» που γνώρισε μεγάλη με επιτυχία με ερμηνευτή τον Γιάννη Πουλόπουλο. Ο Λ. Παπαδόπουλος ζούσε στην περιοχή της Πλατείας Βικτωρίας, και έτσι το άγαλμα «Ο Θησεύς σώζων την Ιπποδάμειαν» δεν ήταν απλά πηγή έμπνευσης αλλά καθημερινότητα.
Advertisements

Σχόλια

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s