Πλατεία Μιας Νύχτας

Μιας ΝύχταςΜε εργασίες ρυμοτομίες που πραγματοποιούνται τα τέλη του 1939 και εκτεταμένες απαλλοτριώσεις δημιουργείται η Λεωφόρος Μεσογείων και η Κηφισιάς. Στο σχέδιο προβλέπονταν και η δημιουργία αλσυλλίου  στη συμβολή της Λ. Αλεξάνδρας με την Βασιλίσσης Σοφίας. Η έκταση άνηκε στον Οργανισμό Διαχείρισης Εκκλησιαστικής Περιουσίας, και οι εργασίες για την δημιουργία της πλατείας διαρκώς καθυστερούσαν.

Ξαφνικά το βράδυ της 2ας Δεκεμβρίου του 1939, υπηρεσίες στο Δήμο Αθηναίων παίρνουν εντολή από τον Δήμαρχο Κωνσταντίνο Κοτζιά να φυτευτεί άμεσα ο χώρος. Ο Κοτζιάς επέλεξε εκείνη την ημέρα γιατί ήταν Σάββατο και ήταν δύσκολο να κινηθούν δικαστικά εναντίον του. Με αιφνιδιασμό οργανώνεται επιχείρηση, φωτίζοντας το χώρο μέσα στη νύχτα και κουβαλώντας με κάρα χώμα και μπάζα. Τα συνεργεία ενισχύονται οικειοθελώς και από κατοίκους της περιοχής. Έτσι το επόμενο πρωί είχε δημιουργηθεί ένα άλσος με πεύκα και δάφνες. Το ρέμα που υπήρχε και κατέβαινε από το Γηροκομείο μπαζώθηκε ενώ κατεδαφίστηκαν και οι τρεις παράγκες που υπήρχαν δίπλα του.

Το πρωί της επόμενης μέρας οι κάτοικοι έμειναν άφωνοι όταν αντίκρισαν ένα μεγάλο άλσος από το πουθενά. Για τον λόγο αυτόν η νέα πλατεία έμεινε στους κατοίκους ως «Άλσος της Μιας Νύχτας» αν και επίσημα ονομάστηκε τα τελευταία χρόνια Πλατεία Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης (επί δημαρχίας Μ. Έβερτ).
Στο άλσος έχουν τοποθετηθεί πλέον ο ανδριάντας του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου και η προτομή του Ναπ. Ζέρβα
Advertisements

Σχόλια

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s