Το Πεδίον του Άρεως

Το Πεδίον του Άρεως αποτελούσε αρχικά χώρο ασκήσεων δίπλα στους στρατώνες του Ιππικού που βρίσκονταν εκεί. Η συνολική του έκταση φτάνει στα 380 στρέμματα και απέχει μόλις ένα χιλιόμετρο από το κέντρο της πόλης. Ο χώρος διαμορφώθηκε για στρατιωτικές ασκήσεις την περίοδο του Όθωνα, οπότε εγκαταστάθηκαν και οι πρώτοι στρατώνες. Το 1927 παραχωρείται σε ειδική επιτροπή του Δημοσίου έτσι ώστε να δεντροφυτευτεί και να γίνει ένας σύγχρονος χώρος αστικού πρασίνου. Παρά τα σχέδια που καταρτίζονται και τις φιλοδοξίες για ένα μεγάλο πάρκο εφάμιλλο των ευρωπαϊκών τα χρήματα της Επιτροπής δεν επαρκούν. Διότι προτιμήθηκε να φυτευτούν οι χώροι γύρω από την Ακρόπολη και το Θησείο λόγω τουριστικού ενδιαφέροντος.

Η λύση βρίσκεται το 1934 με την ευθύνη δημιουργίας και συντήρησης του Πεδίου του Άρεως να δίνεται στο νέο φορέα «Ειδικό Ταμείο Μονίμων Οδοστρωμάτων Αθηνών» που διέθετε πόρους και μηχανικούς. Οι εργασίες ξεκινούν αμέσως, και φτάνουν στη φύτευση 46.000 δέντρων. Η γειτνίαση του νέου πάρκου με τη Σχολή Ευελπίδων έδωσε την φιλόδοξη ιδέα ο ελεύθερος χώρος που υπήρχε να μετατραπεί σε ένα δημόσιο άλσος που θα είχε τον χαρακτήρα του «Εθνικού Ηρώου».

Το 1937 δημιουργείται η λεγόμενη «Λεωφόρος των Ηρώων», όπου δεξιά και αριστερά της διακοσμήθηκε με μαρμάρινες προτομές αγωνιστών της επανάστασης του 1821. Τα δεκαέξι μαρμάρινα γλυπτά φιλοτεχνήθηκαν κατόπιν παραγγελίας της κυβέρνησης στο Σωματείο Ελλήνων Γλυπτών. Για τον λόγο αυτόν τα περισσότερα αγάλμα είναι έργα πολύ διακεκριμένων Ελλήνων γλυπτών.

Λίγο αργότερα, και μετά από πανελλήνιο έρανο, γίνονται τα αποκαλυπτήρια του έφιππου ανδριάντα του Βασιλιά Κωνσταντίνου στην είσοδο του άλσους. Στη συνέχεια, τοποθετήθηκαν τα αγάλματα της Προμάχου Αθηνάς, των Ιερολοχιτών, και των πεσόντων του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου.

Μέσα στο πάρκο βρίσκονται τα παρεκκλήσια των Ταξιαρχών και του Αγίου Χαραλάμπους. Στην βόρεια πλευρά του Πεδίου του Άρεως φιλοξενούνται οι αθλητικές εγκαταστάσεις του «Πανελληνίου» . Στη νότια πλευρά του οι παλαιοί στρατώνες φιλοξενούν σήμερα τα πρωτοβάθμια δικαστήρια της Αθήνας. Τελευταία στρατιωτικά κτίρια στο χώρο παραμένουν αυτό της Γεωγραφικής Υπηρεσίας, και της Σχολής Εθνικής Άμυνας. 

Για ένα μεγάλο διάστημα το Πεδίον του Άρεως είχε μείνει παραμελημένο λόγω διοικητικής εμπλοκής των κρατικών φορέων. Η υπαγωγή του στην αρμοδιότητα της Υπερνομαρχίας Αθηνών – Πειραιώς δίνει την ευκαιρία για την πρώτη μεγάλη ανακαίνιση του Πεδίου του Άρεως. Μετά από πολλές παλινωδίες το 2008 ξεκινούν οι εργασίες ανάπλασης που καλύφτηκαν κατά μεγάλο μέρος τους από κοινοτικούς πόρους.

Σήμερα, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, το Πεδίον του Άρεως αποτελεί έναν από τους καθοριστικούς πνεύμονες πρασίνου της Αθήνα. Ιδίως για τις γειτονίες της Κυψέλης και των Πατησίων που αποτελεί το μόνο ίσως χώρο για περίπατο, ποδήλατο και ομαδικό παιχνίδι για τα παιδιά.

 

 

Advertisements

Σχόλια

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s