Αθήναι, 24η Ιουλίου 1974

«Την 6ην απογευματινήν το ΕΙΡΤ μετέδωσε με σύντομον ανακοίνωσιν της προεδρίας της δημοκρατίας ότι λόγω των εξαιρετικών περιστάσεων σχηματίζεται πολιτική κυβέρνησις. Εν ριπή οφθαλμού η είδησις διέσχισε το κέντρον και τας συνοικίας των Αθηνών. Τα αυτοκίνητα ήρχισαν να συρίζουν δαιμονιωδώς και δεκάδες χιλιάδες λαού κατέκλυσαν τας κεντρικάς λεωφόρους καθώς και τας πλατείας Συντάγματος και Ομονοίας, ως και όλας τας πλατείας και οδούς των πέριξ δήμων και κοινοτήτων και με μυριοστόμους κραυγάς υποδέχοντο την δημοκρατίαν.

Πολίτες ζητωκραυγάζοντας το "Ερχεται" στην Πλατεία Ομονοίας την 24η Ιουλίου 1974.
Πολίτες ζητωκραυγάζοντας το «Ερχεται» στην Πλατεία Ομονοίας την 24η Ιουλίου 1974.

Αρχικώς το πλήθος εχειροκρότει, προοδευτικώς όμως, πολυπληθείς όμιλοι πολιτών ήρχισαν να κινούνται προς τα παλαιά ανάκτορα και να κραυγάζουν ρυθμικά: «Δημοκρατία», «Κυρίαρχος ο λαός» κλπ. Άλλοι όμιλοι νέων έψαλλον το «Χριστός Ανέστη» φέροντες αναμμένα κεριά. Άλλοι είχον αναπεταμένας σημαίας και έψαλλον τον Εθνικόν Ύμνον και πατριωτικά θούρια.

Ιδιαιτερως πυκνή ήτο η συγκέντρωσις εις το Πολυτεχνείον, όπου όμιλοι νέων απέθετον άνθη εις μνήμην των νεκρών φοιτητών του Νοεμβρίου 1973. Πυκναί συγκεντρώσεις ενθουσιώντων πολιτών ευρίσκοντο κατά μήκος της Λεωφόρου Συγγρού, διότι υπήρχεν η πληροφορία ότι φθάνει ο κ. Κων. Καραμανλής. Η αστυνομία με ήπιον τρόπον επεχείρησε να εξασφαλίση την κυκλοφορίαν εις τας κεντρικάς οδούς, αλλά αργότερον εγκατέλειψε πάσαν προσπάθειαν και το πλήθος ανενόχλητον κατέκλυσεν τους κήπους και πλατείες και εκραύγαζε διαρκώς υπέρ της δημοκρατίας.

Όλαι αι πολυκατοικίαι, εκατέρωθεν των αδών, ήσαν φωταγωγημένοι και οι ένοικοι εχαιρέτων τα πλήθη από τους εξώστας και τα παράθυρα. Αυτοκίνητον με στρατιώτας, το οποίον κατά τύχην διήρχετο την 8ην εσπερινήν εκ της Πλατείας Συντάγματος, εγένετο αντικείμενο ενθουσιωδών εκδηλώσεων. Νέοι προσέφερον εις τους στρατιώτας άνθη και σημαίας, ενώ νέαι τους ησπάζοντο. Ήτο μια συγκλονιστική εικών συναδελφώσεως λαού και στρατού. Η εικών αύτη περιέκλειεν όλον το πνεύμα των χθεσινοβραδυνών εκδηλώσεων της πρωτευούσης.»

Από ρεπορτάζ ανταποκριτή της εφημερίδας «Μακεδονία» για τα τεκταινόμενα το βράδυ της 23ης με ξημερώματα της 24ης Ιουλίου 1974 στην Αθήνα, κατά την αρχή της μεταπολίτευσης με επιστροφή του Κων. Καραμανλή στην Ελλάδα.

Advertisements

Σχόλια

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s