Η Ρεματιά του Χαλανδρίου

Το άκουσμα και μόνο της λέξης «ρεματιά» είναι  για τις περιοχές της πρωτεύουσας ένα όνειρα απατηλό. Μολαταύτα όμως η Ρεματιά Χαλανδρίου εξακολουθεί να είναι «ζωντανή» ακόμα αποτελώντας έναν από καθοριστικό πνεύμονα πρασίνου για τις βόρειες συνοικίες.

Οι πλούσιες πηγές του Πεντελικού κατηφορίζουν από τα Μελίσσια και τα Βριλήσσια και διασχίζοντας όλη την περιοχή του Χαλανδρίου καταλήγουν στην Καλογρέζα. Παλαιότερα ήταν τόσο πλούσια τα νερά της Ρεματιάς που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στον εποικισμό της περιοχής. Εξάλλου το νερό ήταν πολύτιμο είδος για όλη την Αττική. Δεν είναι τυχαίο ότι ο  αρχαίος δήμος Φλύας, που βρισκόταν στο σημερινό Χαλάνδρι, είχε  πλούσια βλάστηση και ιδανικό κλήμα για να κατοικηθεί.

Ακόμα και το όνομα του νυν δήμου έχει να κάνει και αυτό με την βλάστηση!.  Πολλοί ιστορικοί αναφέρουν ότι ο Δήμος Φλύας ο κατ’ εξοχήν δήμος των μυστικών τελετών και της θρησκευτικής ζωής, μετά την Ελευσίνα. Η άποψη αυτή στηρίζεται στο γεγονός ότι η βαθειά ρεματιά καλούνταν και ως «της Νεράιδας το Χαράδριον». Αυτό το προσωνύμιο επικράτησε να λέγεται μέχρι την εποχή της τουρκοκρατίας. Οπότε έμεινε και ονομάστηκε ως Χαλάνδριον.

Το ιδιαίτερο φυσικό προίκισμα του Χαλανδρίου ήταν μια μεγάλη προίκα για την περιοχή. Για αυτό και μετά τον Οθωνα άρχισε να γίνεται αγαπημένο θέρετρο των αστών Αθηναίων.

Χρόνο με τον χρόνο η ρεματιά γίνεται η αφορμή για να αναδειχθούν οι περιοχές που διέρχονταν ως τις πιο όμορφες οικιστικές ζώνες του λεκανοπεδίου. Μεσογειακά δάση με χαρακτηριστική πευκοβλάστηση και ευκάλυπτους συμβιώνουν και σήμερα ακόμα μαζί με δεκάδες είδη πουλιών που διαβιούν στη ρεματιά.

Χαλάνδρι 010

Με Προεδρικό Διάταγμα από το 1995 το Ρέμα Πεντέλης – Χαλανδρίου χαρακτηρίζεται ως προστατευόμενη περιοχή και τοπίο. Οι διατάξεις, που θεσπίζονται με μεγάλη χρονική καθυστέρηση, προστατεύουν όχι μόνο τα πρανή και την περιοχή της ρεματιάς αλλά θέτουν και ρυθμίσεις για την χρήση της γης δίπλα σε αυτήν. Ο καθορισμός ζωνών προστασίας προσπάθησε να θέσει αφ’ ενός όρια στην ανάπτυξη της περιοχής αφετέρου να παρεμποδίσει τις εκτεταμένες παράνομες επεμβάσεις πέριξ της ρεματιάς.

Οι διατάξεις έδιναν περίοδο χάριτος μιας πενταετίας για μετατροπή και χρήση των γειτονικών περιοχών μόνο για κατοικίες (απαγορεύει τα καταστήματα και κάθε άλλη χρήση). Σήμερα όμως μπορεί εύκολα να διαπιστώσει κανείς, ιδίως στην έκταση της ρεματιάς στο Χαλάνδρι, πως κάτι τέτοιο δεν ίσχυσε. Ταβέρνες και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος συνεχίζουν να παραμένουν στις δίπλα στην ρεματιά εκτάσεις. Συνάμα η δημοτική αρχή αδυνατεί να ελέγχει την ανοιχτή κοίτη.  Με αποτέλεσμα την αθρόα απόθεση μπαζών και σκουπιδιών σε ορισμένα σημεία της Ρεματιάς. Κυρίως όμως πολλές καταπατημένες εκτάσεις μέσα ή δίπλα στα πρανή δεν αποδεσμεύτηκαν ποτέ από τους ιδιοκτήτες  τους που τις έχουν μετατρέψει στην καλύτερη περίπτωση σε υπαίθριους χώρους στάθμευσης.

Η κορυφή του παγόβουνο για τους περισσότερους ήταν τα έργα που έγιναν για την κατασκευή της Αττικής Οδού. Τμήμα της Ρεματιάς στο ύψος της Πεντέλης μπαζώθηκε και η κοίτη διευθετήθηκε υπογείως προκειμένου να βρεθεί οικονομικά συμφέρουσα λύση για την κατασκευή του έργου.

Χαλάνδρι 010Η πρώτη παρέμβαση στη Ρεματιά έγινε το 1947 για να κατασκευαστεί η γέφυρα στην οδό Γρ. Γυφτόπουλου. Δέκα χρόνια αργότερα κατασκευάστηκε μια ακόμη οδική διέλευση με γέφυρα στην οδό Κ. Βάρναλη. Την δεκαετία του `90 κατασκευάστηκε το υπαίθριο θέατρο της Ρεματιάς που αρχικά ονομάστηκε Ευριπίδειο (μιας και ο Ευριπίδης ήταν Χαλανδρέος) και τώρα Δ. Παπαμιχαήλ (αφού αν και πειραιώτης έζησε στο Χαλάνδρι τα τελευταία χρόνια της ζωής του). Πρόσφατα έχουν γίνει εκτεταμένες παρεμβάσεις για να διασωθεί και να αναδειχθεί ο υπερτοπικός χαρακτήρας πρασίνου της Ρεματιάς. Σε αυτές συγκαταλέγονται η κατασκευή οδών περιπάτου και χώρων αναψυχής, και η ενίσχυση του υπάρχοντος πρασίνου με φυτεύσεις και κορμοδέματα στήριξης. Πρόσφατα φιλοδοξία του δήμου ήταν στα εκτεταμένα μέτρα πυρασφάλειας που υπάρχουν να προστεθούν ακόμα και κάμερες ασφαλείας μέσα στη ρεματιά!

Μια μέρα μετά την βροχή  μπορείς εύκολα στην Ρεματιά να αντικρίσεις μικρά ρυάκια να κατηφορίζουν στην κοίτη. Ήχοι πουλιών και η ησυχία κάνουν τη Ρεματιά του Χαλανδρίου έναν από τους λίγους τόπους πρασίνου για περίπατο μέσα στην πόλη. Παρότι πολλά θα μπορούσαν να είχαν γίνει για τη Ρεματιά η αύρα που κατεβάζει επηρεάζει θετικά χαλανδρέους και άλλους περιπατητές της.

Advertisements

Σχόλια

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s