Δεν ξεχνώ

Στις 15 Ιουλίου 1974 εκδηλώνεται στη Κύπρο πραξικόπημα εναντίον του Μακαρίου από τον ΕΟΚΑ Β’. Η κυβέρνηση της Αθήνας δεν φαίνεται να θέλει να βοηθήσει την κυπριακή πλευρά. Την πολιτική αστάθεια εκμεταλλεύεται η Τουρκία που αρχίζει να κινείται με πλοία προς το νησί. Στις 20 Ιουλίου τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις εισέβαλαν παράνομα στις βόρειες ακτές της Κύπρου. Η Ελλάδα προσπαθεί να αντιδράσει προσκαλώντας γενική επιστράτευση. Οι δυνάμεις που καταφθάνουν «πέφτουν αμαχητί» λόγω κακών χειρισμών… Το αποτέλεσμα ήταν απλό:  χιλιάδες Ελληνοκύπριοι νεκροί  ή αγνοούμενοι και το βόρειο τμήμα του νησιού μέχρι και σήμερα υπό κατοχή.

Αμέσως ένα μότο που κυκλοφορεί μέλλει να γίνει ιστορικό σύνθημα για την Κύπρο: «Δεν ξεχνώ». Αυτοκόλλητα και αφίσες καλούσαν τον κάθε Έλληνα να κρατήσει στην μνήμη του τα θλιβερά γεγονότα. Έτσι ώστε η παράνομη καταπάτηση του νησιού να θεωρηθεί ένα διεθνές ζήτημα.
Το Μνημείο των Στρατιωτών που χάθηκαν στην Κύπρο στην οδό Μιχαλακοπούλου στα Ιλίσια
Το Μνημείο των Στρατιωτών που χάθηκαν στην Κύπρο στην οδό Μιχαλακοπούλου στα Ιλίσια

Παρότι η πρωτεύουσα αποκαλούνταν τότε με το προσωνύμιο «Χούντα των Αθηνών», φαίνεται πως κατάφερε να διατηρήσει την συλλογική μνήμη για την κυπριακή τραγωδία. Αν θέλουμε να απαριθμήσουμε  τα στοιχεία που συγκρατούν στην πρωτεύουσα το «Δεν Ξεχνώ» βλέπουμε τα εξής: Μόνο στις ονοματοθεσίες υπάρχουν 47 δρόμοι με το όνομα της Κύπρου, και 9 αντιστοίχως πλατείες. Στα ονόματα κυπρίων κυριαρχεί του  Εθνάρχη Μακαρίου σε 27 δρόμους, 39 με αυτά των αγωνιστών Καραολή και Δημητρίου, 19 Ακολουθούν οκτώ οδοί με το όνομα του Γρηγορίου Αυξεντίου, οκτώ με αυτό του Ευαγόρα Παλικαρίδη, και δώδεκα δρόμοι με την γενική ονομασία Κυπρίων Αγωνιστών.

 Στις γεωγραφικές αναφορές η Λευκωσία αναφέρεται σε 29 οδούς, η Αμμόχωστος σε 12, και η Πάφος με την Λεμεσό σε 11.
Στις μνημειακές συνθέσεις η σημαντικότερη βρίσκεται στο Πάρκο Στρατού στο Γουδή. Το Μνημείο Πεσόντων Στρατιωτών ανοικοδομήθηκε με ευθύνη του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για να τιμηθεί το ένστολο προσωπικό που έπεσε στην Κύπρο. Το μνημείο με την πέριξ του διαμόρφωση καταλαμβάνει μεγάλο χώρο αλλά δεν παρουσιάζει κάποιο ιδιαίτερο καλλιτεχνικό ενδιαφέρον αφού ουσιαστικά περιλαμβάνει μαρμάρινες πλάκες με τα ονόματα των πεσόντων.
Μια ακόμα λιτή γλυπτική σύνθεση βρίσκεται στην οδό Μιχαλακοπούλου πίσω από το Χίλτον. Μοιάζει με αρχαίο ταφικό μνημείο και περιλαμβάνει μια ορθογώνια στήλη από γρανίτη του Λίνου Κυδωνιάτη. Στην μπροστινή όψη φέρει αρχαίο επίγραμμα και στις πλαϊνές όψεις  όλα τα ονόματα των νεκρών στρατιωτικών.

Επίσης, ένα αντίγραφο του ανδριάντα του Μακαρίου που βρίσκεται στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου δώρισε η Μονή Κύκου στον Δήμο Αθηναίων, και σήμερα αυτό κοσμεί την διασταύρωση της Βασιλίσσης Σοφίας με την Ζαχάρωφ. Στο γλυπτό του Μέμου Μακρή ο Μακάριος αποδίδεται όρθιος με ιερατικό ένδυμα κρατώντας με τα δυο χέρια ποιμαντική ράβδο.

Advertisements

Σχόλια

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s