Το Ελ Πάσο της Καλλιθέας

Μέχρι το 1950 στα πλαϊνά του Λόφου Σικελίας στην Καλλιθέα θα συναντούσαν μόνο μικρά λατομεία. Για παραπάνω από έναν αιώνα το ιδιαίτερο κόκκινο χρώμα των βράχων έδινε οικοδομικά υλικά σε πολλές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Η συνεχής λατόμευσή του είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί ο όγκος του λόφου και να πάρει ένα περίεργο σχήμα.

Αυτός του ο ιδιαίτερος σχηματισμός έκανε από το 1860 περίπου τους Αθηναίους να τον αποκαλούν Τρύπιο Λιθάρι. Σε κοντινή απόσταση από τον Λόφο Σικελίας και δίπλα σχεδόν στον Ιλισό λειτουργούσαν μέχρι το 1906 τα Δημοτικά Σφαγεία Αθηνών, που έδωσαν στην κάτω μεριά του λόφου την ονομασία Παλαιά Σφαγεία.

Το ιδιαίτερο κλήμα της περιοχής της Καλλιθέας, αλλά και η γειτνίασή της με το κέντρο και τον Πειραιά, προσέλκυση το ενδιαφέρον της Ανώνυμης Οικοδομικής Εταιρείας. Αφού το νέο προάστιο έδινε λύσεις στην αυξανόμενη οικιστική ζήτηση της πρωτεύουσας. Έτσι άρχισε σιγά – σιγά να δημιουργείται η συνοικία της Καλλιθέας, που μέχρι τότε αποτελούσε διοικητική συνέχεια του Δήμου Αθηναίων.

Ένα μέρος του Λόφου Σικελίας αρχίζει να ρυμοτομείται. Το ιδιαίτερο ανάγλυφο του και το απροσπέραστο σε κάποια σημεία του ευνοούν την οικοδόμηση αυθαίρετων κατασκευών και πολλών πρόχειρων λαϊκών κατασκευών.

Σε ένα σημείο κάτω ακριβώς από τους βράχους του ιδιόρρυθμου λόφου κτίζεται το 1970 το Δημοτικό Στάδιο Καλλιθέας. Η εξέδρα των θεατών κοιτούσε πως τα απόκρημνα βράχια. Τα χρόνια που το ποδόσφαιρο μεσουρανούσε η εικόνα αυτή θύμιζε σε πολλούς φιλάθλους σκηνικό από την ταινία «Μονομαχία στο Ελ Πάσο«. Έτσι το στάδιο της Καλλιθέας έμεινε να αποκαλείται ως Ελ Πάσο. Ακόμα και σήμερα που αποτελεί έδρα της τοπικής ομάδας της πόλης, και φέρει την επίσημα την ονομασία «Δημοτικό Στάδιο Γρηγόρης Λαμπράκης»

Advertisements

Σχόλια

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s